HEILOO - Voor Laurens de Boer uit Heiloo stond de vijfde dag van de Sasol Solar Challenge in het teken van de zogenaamde "Blind Stage". De route van deze dag werd pas gisteravond bekendgemaakt middels een gouden enveloppe. Anders dan andere dagen, waar het om de meest gereden kilometers gaat, speelde de tijd vandaag een grotere rol. Het team dat vandaag als eerste bij de dagstop arriveerde, mag morgen vertrekken van poleposition. Die winst was vandaag voor de Delftse studenten van het Brunel Solar Team.
Blind Stage
Voor deze uitzonderlijke racedag golden totaal andere regels. Waar de route normaal van A naar B gereden wordt met een optionele loop, rijden de teams vandaag eenzelfde rondje van en naar Graaff-Reinet. Op die route bevond zich wel één extensie, maar anders dan andere dagen kon deze maar één keer gereden worden. Het doel van de dag was daarom om als eerste de dagstop te bereiken, in tegenstelling tot de eerdere racedagen, waar zoveel mogelijk kilometers moesten worden gemaakt. De teams arriveerden zodoende bij de dagstop met dezelfde kilometerstand op de teller. Vandaag telde daarom niet het hoogste aantal kilometers om de winnaar van de dag te worden, maar ging de winst naar het team dat als eerste bij de dagstop arriveerde. Die eer ging vandaag naar het team van Laurens, dat vanochtend ook als eerste vertrok. Het Belgische team moest door een tijdstraf van gisteren als laatste vertrekken, maar arriveerde toch als tweede bij de dagstop in Graaff-Reinet.
Oudste betonnen weg en heuvelachtig gebied
De route van vandaag ging onder andere over de oudste betonnen weg van Zuid-Afrika, die vooral smal en hobbelig was. Tegenliggers moeten elkaar daar via de berm passeren. Door met een konvooi vooruit te rijden, kon het team tegemoetkomend verkeer waarschuwen, zodat Nuna veilig kon passeren. Uiteraard volgde de supportwagen, met een kit voor eventuele bandenwissels, op korte afstand. Gelukkig bleek de support niet nodig.
Ook het heuvelachtige gebied zorgde voor extra uitdaging. Vlak voor de start van de race besloot Laurens met zijn team de oude motor van vorig jaar te gebruiken, in plaats van de zelfgebouwde, innovatieve motor. Doordat het ontwerpproces vertraging had opgelopen, kon de nieuwe motor niet voldoende getest worden en was deze onbetrouwbaar. De motor van vorig jaar werd ook gebruikt tijdens de race in Marokko. Daar bleek de motor suboptimaal voor het bergachtige gebied en raakte deze vaak oververhit. Tot aan de race heeft het team hard gewerkt aan een koelingssysteem voor de oude motor waarmee dit probleem verholpen kon worden. Coureur Laurens is erg tevreden over de prestaties van de motor vandaag: 'Nuna 11s reed vandaag als een zonnetje. Heuvelachtig gebied is een uitdaging voor elke zonneauto, maar het nieuwe koelsysteem heeft geholpen om de motor op temperatuur te houden. Als coureur was het door het heuvelachtige landschap extra belangrijk om de snelheid stabiel te houden, en dat is goed gelukt. We mogen vandaag extra trots zijn op onze auto.
Eindstand
Vrijwel alle teams reden vandaag dezelfde afstand, bestaande uit een ronde die vertrok en eindigde in Graaff-Reinet, plus een extensie van 50 km. De eindstand van vandaag is daarom gelijk aan die van gisteren, Laurens en zijn team blijven aan kop met een voorsprong op het Belgische team van 30 km.
De race is te volgen via de racepagina op de website van het solar team. Ook zal via de Instagram-pagina van het team het publiek op de hoogte gehouden worden. Hier zal het team elke dag om 17:00 uur live gaan na de finish.