Het iconische Olympisch Stadion was vanmorgen de startlocatie voor de 7.500 deelnemers van de vier langste afstanden. Aan de andere kant van de stad, nabij het Westerpark, startten 2.500 enthousiaste deelnemers aan hun 14 km door Amsterdam. Op hetzelfde moment was het Rembrandtplein in hartje centrum het decor voor de start van de populaire 10 km, de afstand waar meer dan 3.000 enthousiaste wandelaars vandaag aan deelnamen.
Amsterdam Experience voor iedereen
De zes routes van de Amsterdam City Walk variëren niet alleen in afstand, maar ook in beleving. Afhankelijk van de door de wandelaars gekozen route kwamen zij vandaag langs en door unieke Amsterdamse locaties. Zo was de Haarlemmerpoort een verzorgingspost voor de 14 km-wandelaars, de witte houten Amstelkerk een doorkomst voor de 20 km-deelnemers en de eeuwenoude, en vorig jaar gerenoveerde, Oosterkerk een tussenstop voor de deelnemers aan de twee langste afstanden.Niet alleen de historische en culturele highlights van de stad stonden vandaag in de schijnwerpers. Met het volgen van de paden door het Amsterdamse Bos en maar liefst zeven stadsparken, liet de Amsterdam City Walk de wandelaars ook kennismaken met de stadse natuur in herfstkleuren.
Bij de verzorgingsposten was volop entertainment te vinden in de vorm van Amsterdamse muzikanten en genoten de deelnemers van uitgedeelde Amsterdamse lekkernijen. Zo stond Kesbeke als trotse partner van het evenement traditioneel voor de wandelaars klaar met een heerlijke zure bom in het veelbezongen Vondelpark.
Proosten op de 10e editie
Na de finish werd de jubileumeditie goed gevierd met Amsterdamse meezingers, lekkere biertjes en kaasblokjes. Op het finishfeest was het limited edition Finish Line bier verkrijgbaar, speciaal voor de jubileumeditie van de Amsterdam City Walk gebrouwen door de Amsterdamse brouwerij Two Chefs Brewing. Wandelaars proostten met dit speciale biertje volop op hun sportieve prestaties en genoten van de uitgedeelde kaasblokjes. De omgehangen medailles zwaaiden enthousiast heen en weer toen de wandelaars meedeinden met de ingezette Amsterdamse medleys.Wandelen voor het behoud van de stad
Al tienduizenden wandelaars hebben sinds de eerste editie van de Amsterdam City Walk in 2014 kunnen genieten van de verborgen parels en wereldberoemde iconen die Amsterdam rijk is. Om de mooiste monumenten en prachtige panden van de stad ook voor toekomstige generaties te behouden, is Stadsherstel Amsterdam al jarenlang het goede doel van de Amsterdam City Walk.Stadsherstel redt monumenten door ze te restaureren en een nieuwe bestemming te geven. Bij hun inschrijving konden de deelnemers dit jaar een vrijwillige donatie doen die gebruikt zal worden voor het behoud van de Kloveniersburgwal 47. In dit pand, ‘Het huis van Nassauwen’, hebben veel regentenfamilies gewoond. Ruud van der Velde, voorzitter van Le Champion, mocht vanmiddag op het finishfeest een cheque met het mooie bedrag van € 5.201,- uitreiken aan Stella van Heezik van Stadsherstel Amsterdam.
Wandel de winter door