Wethouder Rob Opdam (Financiën): “Het was een flinke klus om de inkomsten en kosten in balans te brengen, maar het is gelukt. We hebben keuzes gemaakt die soms pijn doen, maar ook mogelijkheden bieden om te blijven investeren in ons dorp.”
Bekijk de begroting in één oogopslag
Keuzes om balans te vinden
“Als gemeente kun je aan 2 knoppen draaien: inkomsten en uitgaven. Voor 2025 betekent dit enkele ingrijpende maatregelen, zoals bezuinigingen op wegenonderhoud en het sociaal domein. Ook moeten we bezuinigen op geld voor initiatieven in buurten en wijken.
Om meer inkomsten te krijgen verhogen we de onroerendezaakbelasting (ozb) naar het landelijk gemiddelde tarief. Dit was geen makkelijke keuze, want we realiseren ons dat deze verhoging direct invloed heeft op de portemonnee van onze inwoners. Toch was dit een noodzakelijke stap om de begroting voor 2025 sluitend te maken en onze financiële basis gezond te houden”, aldus wethouder Opdam.
Prioriteiten voor 2025
De begroting bevat belangrijke investeringen in thema’s zoals woningbouw, mobiliteit, veiligheid en sport. Komend jaar blijven we voortvarend werken aan betaalbare huurwoningen en het isoleren van bestaande woningen. De Zeeweg en Stationsweg worden opnieuw ingericht om verkeersveiligheid te verbeteren.
We investeren extra in het aanpakken van ondermijning en crisisveiligheid. En de langverwachte tweede sporthal wordt werkelijkheid. Dit is een belangrijke mijlpaal voor sportief Heiloo.
Onroerendzaakbelasting
De onroerendezaakbelasting (ozb) is een belasting die huiseigenaren en eigenaren van bedrijfspanden betalen. De hoogte van deze belasting is afhankelijk van de waarde van het pand. De gemeente gebruikt de inkomsten uit de ozb om belangrijke voorzieningen en diensten te financieren, zoals onderhoud aan wegen, afval ophalen en investeringen in veiligheid en sport- en cultuurvoorzieningen.
Waarom de ozb omhoog gaat
De gemeente Heiloo hanteerde een laag ozb tarief. Deze verhoging brengt het tarief op het landelijk gemiddelde. De extra inkomsten uit de ozb zijn nodig om essentiële voorzieningen en investeringen te kunnen blijven betalen. Met onder andere deze inkomsten kan de gemeente niet alleen vandaag, maar ook in de toekomst blijven investeren in een veilige, toegankelijke en duurzame leef- en woonomgeving.
Financiële vooruitzichten na 2025 onzeker
Hoewel de begroting voor 2025 sluitend is, blijven de financiële vooruitzichten na 2025 onzeker. Het Rijk wil de bijdrage aan de gemeenten fors verminderen. We houden de uitgaven en inkomsten komend jaar goed in de gaten, zodat de gemeente in 2026 goed voorbereid is op de mogelijke financiële veranderingen.