HEERHUGOWAARD - 27 oktober is het ‘Wereld Ergotherapie Dag’. De dag waarop dit bijzondere vakgebied ergotherapie in het zonnetje staat. Wat is ergotherapie eigenlijk en wat kan het betekenen voor senioren?


Ergotherapie is gericht op het bevorderen en herstellen van zelfredzaamheid. Hoe kan een cliënt omgaan met een nieuwe werkelijkheid? Wat zijn de juiste adviezen, oefeningen of hulpmiddelen die in de toekomst dagelijkse activiteiten mogelijk houden? Iemand die zich hier al meer dan 30 jaar mee bezig houdt is Yvonne Louter, ergotherapeut bij Magentazorg. Vol passie en enthousiasme deelt Yvonne haar verhaal.

Een vakgebied wat zich blijft ontwikkelen

“Ooit begonnen we in een ouderwets verpleeghuis waar we bijvoorbeeld cliënten hielpen om weer zelfstandig uit bed te komen en te helpen leren koken in een aangepaste keuken. Nu kom ik bij de mensen thuis langs en help ik mensen in hun eigen omgeving. Vaak kan ik de thuissituatie geschikt -laten- maken zodat cliënten zo goed mogelijk zelfstandig activiteiten kunnen verrichten. Met onze kennis van het ziektebeeld van de cliënt, kunnen we inspelen op wat komen gaat. Dat is iets wat mij erg veel voldoening geeft.”

Bevorderen en herstellen van zelfredzaamheid

Yvonne is specialist op het gebied van de ziekte van Parkinson en dementie en werkt veel met cliënten met een dergelijk progressief ziektebeeld. Ook hier ligt de focus op het bevorderen en herstellen van zelfredzaamheid. Zo leert ze de cliënten hoe ze zelf hun dagelijkse activiteiten weer kunnen uitvoeren of hoe ze een hulpmiddel kunnen gebruiken om weer zo zelfstandig en prettig mogelijk te kunnen functioneren. “We bieden bijvoorbeeld therapie en behandelingen aan cliënten en mantelzorgers, maar vragen ook voorzieningen aan en proberen deze samen uit,” vertelt Yvonne. Zo komt ze zojuist terug van een echtpaar dat zij twee jaar geleden heeft begeleid met het vinden van een geschikte woning. “Deze mensen hadden het getroffen en zijn nog steeds gelukkig met deze oplossing en de toepassingen die we voor hen konden bedenken en implementeren”.

Andere voorbeelden van werkzaamheden uit de dagelijkse praktijk van Yvonne zijn begeleiding bij het leren rijden met een scootmobiel of een driewielfiets, mantelzorgers leren hoe hij zijn/haar partner in en uit de auto kan helpen, het aanleren van geheugenstrategieën bij problemen met het denk- en verstandelijk vermogen, en adviseren bij dwaaldetectie, alarmering en sensoren.

Snel en resultaatgericht werken

Yvonne is blij dat de tijden zijn veranderd en ze haar werk vooral in de eerste lijn, zorg waar je zonder verwijzing naartoe kunt gaan, kan uitvoeren. “Het werken bij mensen thuis vind ik het allerleukste. Je kan snel en gericht te werk gaan, waardoor je direct een verandering teweeg brengt en mensen verder helpt. Snelheid en efficiëntie zijn enorm belangrijk. Voor veel van onze cliënten is tijd helaas nu eenmaal niet altijd een erg rekbaar begrip. Gelukkig is de ergotherapie enorm ontwikkeld de laatste jaren, ook op digitaal gebied en zelfs in de woningbouw wordt onze know how geraadpleegd. Geweldige ontwikkelingen waar ik best heel trots op ben. En waar we met volle, zorgzame kracht mee door zullen gaan!”

Wilt u meer weten over ergotherapie van Magentazorg of ergotherapie aanvragen? Mail dan naar ergo.alkmaar@magentazorg.nl of neem contact op met ons servicecentrum via (072) 575 31 30.